Butt Heart

Pada suatu hari..




CLIENT 1 :
LO, so brape GB sumer gambar gambar yg shoot ari tu?

LO :
total ada 5 GB.. why?

CLIENT1 :
nnti i bawak hard drive kasi u, then u transfer la ..

LO :
 ....zzZZZzz


hari lain pula..

CLIENT 2 :
LO, kalau aku nak beli gambar gambar yg ko shoot last time brape ko caj?

LO :
ko nak sumer gambar ko ek? ok ok memandang kan ko ex client aku, ko amik sume gambar
CLIENT 2 :
eh mane bleh camtu, ko penat penat buat kerja.. shoot sampai berpeluh.. kene bg duit gak..

LO :
haha, ok la camni.. ape kate ko amik dulu sumer gambar yg aku shoot, then ko decide la brape ko nk bg k? kalu ko puas hati ngan kerja aku ko bayar la.. kalu xbayar pon takpe.. sbb ko ex client aku dulu..
CLIENT 2 :
no problem dude





as for me, aku sangat happy ngan client 2 sbb dia memahami hasil kerja aku, penat lelah aku shoot gambar.. mmg la,  semua orang pon bleh amik gambar kan.. tp nk tanye uolls.. korang sumer bleh ker spend setengah hari shoot tanpa dapat ape ape? boleh? boleh berak..  client 1 memang ada blanje makan KFC sumer.. itu pon brape la sangat.. aku korban kan masa aku, kamera shutter count aku, tenaga aku, minyak kereta aku.. 

ala ko ni, org blanje pon kira ok la tu daripada tak dapat ape ape..

aku xkisah pasal tu.. ko nak blanje aku sbulan pon aku takkan amik pot, yg aku kesalkan sikap sesetengah org yg anggap kerjaya jurufoto ni mcm sampah.. xhormat langsung.. kononnyer jurufoto freelance mcm aku ni xperlu nak bg muka.. xpayah bayar pon takpe.. kengkadang client tak paham.. during shooting sibuk nk suruh kite amik gambar, 

eh  eh sini shoot... eh eh sana lagi shoot. .. then hah sini plak shoot k..

setiap shiutter yg kite tekan tu akan service.. takkan kiter nak bagtao client semua tu.. 

eh eh mane bleh shoot sesuka hati, nnti shutter kong.. 

client paham ker? kalu ada yg paham bagus lah.. tapi kbanyakan client xpaham.. derang xnk amik tau pon.. yg derang tau, ok, ko jurufoto, aku nak ko shoot sini 50 keping, then kat sebelah sana 50 shoot.. then kat blakang tu plak dalam 40 shoot.. wah wah wah.. brape  byk shutter dah kat situ bai.. menangis kamera aku..

aku gembira betul ngan client 2, sebab dia amat paham kerjaya jurufoto.. dia menghormati penat lelah jurufoto.. jarang aku jumpe client mcm ni.. derang nampak usaha kita.. kite kerja cari makan.. bukan hobi.. freelance dan hobbyist amat berbeza.. hobi akan buat ikut kehendak sendiri tanpa pikirkan byk benda pasal kamera.. biasanya org yg berhobi kamera ni orang orang bergaji lebih 4K.. so derang takde masalah duit.. financial freedom kata orang.. but freelance lain.. mcm aku, gaji kat tempat kerja sikit, sebab tu cari duit lebih aku jadi freelance photographer.. get what i mean? tak paham lagi..? nate beruk sungguh..

ok ok.. kenapa aku jadi freelance photographer? sbb gaji di opis tak cukup utk aku menampung hidup aku d bandar KL ni.. kalu harapkan gaji kat opis, mmg aku takde chance nak beli kereta sendiri, duk umah sewa yg besar skek, bayar duit bill, internet, bill air.. and most importantly makan meggi atleast seminggu dua dalam sebulan.. 

u see guys.. sebab freelance photographer la, aku mampu makan nasi sebulan.. beli beras, bayar bill astro mampu bayar kereta bulan bulan, minyak kereta, servis.. bill air/letrik dan setelkan bil bil lain...

aku tak harap pon semua paham ngan kerja aku.. tp at least hormat.. barang kamera bukan murah.. aku blanje almost 20k utk semua ni.. takkan blanje KFC jer bai.. itu pon kongsi kongsi... (berkira.. ? mmg aku berkira..)

almost true story



This entry was posted on Rabu, 20 Oktober 2010 and is filed under ,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Butt Heart”

ururules berkata...

ape kate ko bawak aku gi keje freelance ko aing. leh aku test2 power. pastuh gegamba sume aku bagi ko. aku tak caj satu pun. ko leh edit gamba tuh. jual gamba tuh. aku tak kisah. dengan itu mungkin shutter ko pun kurang gune. malah dapat profit. haaaa.. [aku tau aku pemurah.. wahahahahaha] tapi serius. aku bukan nak duit. aku nak amik gamba je. heheh. cemane aing?


tapi ape maknenye shutter kong? kalau gune byk kali leh rosak ke? abis.. aku yg gune burst shutter tak elok la utk kamera tuh?

cyrusdavirus berkata...

URURULES:

shutter kamera akan kong/out bila dah byk kali pakai.. macam mileage kereta. sampai masa, kereta akan kene servis kan..? kalu tak servis akan rosak..

so sama lah dengan kamera.. shutter dia kene slalu jaga.. kebiasaannya jurufoto akan servis shutter bila dah sampai 50K - 100K.. so mmg kene tukar shutter. biasanya harga bawah RM500 jer..

cara nak cek shutter count kamera senang jer.. google.. tehehe..
yg ni aku dpt utk MAC:
http://homepage.mac.com/aozer/EV/index.html

kalu PC yg ni aku rase ok kut:
http://www.opanda.com/en/iexif/index.html


*tips: jgn slalu burst.. kesian kamera anda.. kene slalu servis.. lg abis duit..

nikmuhdhafiz berkata...

oiiii...jadi separuh gila aku nak cari tempat nak letak comment....ciss kamu ini....hahah...aku very the like ur story...bukan sahaja freelance malah ada jugak fulltime yg kena macam sampah...and aku sangat laa memahami bab shutter count...bukannya kita berkira...tetapi....hahhaahaah...

cyrusdavirus berkata...

nik: hanya jauhari mengenal manikam.. fulltime lg kesian.. semua bergantung pada client.. pening pening..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...