Dugaan-Nya

19 march subuh - aku terbangun nk prgi tandas. then aku perasan pipi belah kanan aku kebas semacam. aku try gerakkan otot pipi angkat kening.. tak boleh. aku cuak. aku tgk cermin. sebelah muka aku dh macam lain.. macam tegang.. aku cuba senyum tapi separuh muka aku je yg boleh, sebelah lagi tak boleh

aku kejut wife bagi tao mungkin aku kene minor stroke or something. wife suh aku bersiap pegi hospital utk check up. sampai kul 8 di Hospital aku terus ke bahagian Emergency. Lepas daftar doktor cek muka aku.. "Minor stroke ni.." katenye.. aku dh redha.. Cuak.. risau..

nurse amik darah, amik air kencing.. then Doktor cek blood pressure aku. TInggi sangat 238/170... normal 140/80 +-.. aku kate mmg aku ada darah tinggi tapi dh lama tak mkn ubat.. Doktor kate maybe ada masalah buah pinggang.

Masa tu mmg aku terpikir segala makanan yg byk kolestrol bagai lemak sume lah.. nk menyesal dh tak guna..

Sementara tunggu doktor pakar datang, wife tenangkan aku. Love u cyg.. aku memang perlukan dia buat masa ni..

Then aku baru teringat, 2 hari sebelum ni aku kerja kat opis tak tidur 2 hari.. takder rehat sbb nak kejar deadline.

Doktor pakar datang. dia suh aku gerakkan tangan.. boleh.. gerakkan bahu kiri kanan, boleh.. gerakkan kedua dua kaki boleh.. gerakkan  kepala ke kiri dan kanan, alhamdulillah boleh. Doktor pakar cakap aku bukan kene stroke.. minor stroke pon bukan..

Aduh syukur Allah.. tapi apa jadi kat aku?






Bell's Palsy

Punca? subjektif. doktor tanye aku 2,3 harini sblum ni ada penah demam. aku cakap takde. Tapi aku ckp blum ni aku kurang rest sbb kejar deadline.. dia kate possible bila kurang rest BP naik. sbb tu effect saraf..

Pagi aku masuk wad, mlm tu dh bleh discharge. Doktor bagi aku MC dua minggu utk rehat. Ubat semua di kasik..

Dalam 2 minggu aku kat umah, takde sape pon dari staff opis aku datang melwat. Sedih gak. Bila buat keje, diperah kite gila gila.. Bila aku dh sakit, sekor pon tak datang tgk aku.  Kalu aku mati pon mungkin derang tak peduli kut. Ntah la.

Bos aku ada msg tanye khabar.. tapi lepas sminggu aku sakit.
Supervisor aku ada gak msg tanye " still MC?" padahal dia org petama wife aku kasik surat MC dua minggu tu. nampak sangat tak peduli surat MC aku..

Yang datang melawat pon kengkawan UTP dulu.. korang memang besh! Thanks sbb dtg masa aku sgt perlukan support. U know who u are.

Skrg aku nak makan susah, kengkadang minum air kene pakai straw sbb kalu teguk mcm tu je air kuar sebelah kanan mulut sbb aku tak leh kawal bibir aku..

Kalu pejam mata pon sebelah kanan tak tutup abis mybe sbb saraf still tarik/kejang.

Tapi seb baik wife aku slalu jaga aku.. slalu ingatkan waktu mkn ubat, mkanan mana yg bleh dmakan.. tq cyg.

4 april - ada improvement skek.. mulut dh bleh angkat skek.. tapi still tak leh buat duckface.. ;'(


nnti aku update lg..
ps: gambar sume dicuri dari instagram wife ;)

This entry was posted on Rabu, 3 April 2013 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Dugaan-Nya”

Shahzani Hamzah berkata...

Semoga cepat sembuh bro!... InsyaAllah.

Fadhlul Ain berkata...

tq man

aini syukran berkata...

ok dah ke?? hope cepat sembuh!! amin..

Fadhlul Ain berkata...

nuraini
70% recover tq doakan.. ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...